Irodalom és költészet

FŐOLDAL VIBO SUPERFITT MOTOROLAJOK IRODALOM

A magyar irodalom és költészet, amelyeket számos népi nyelven készítettek. A magyar irodalom kifejezés itt az magyar Köztársaság 1947-es létrehozása előtt, illetve az magyar Köztársaságon belül 1947 után az magyar szubkontinensen készült irodalmakra vonatkozik.

A legkorábbi magyar irodalom a kanonikus európai szent iratok, a Véda néven ismert formáját öltötte, amelyek szanszkrit nyelven íródtak. A Védához olyan prózai kommentárokat adtak, mint a Brahmanák és az Upanisadok . A szanszkrit irodalom előállítása a Kr.e. 1500- TÓL körülbelül 1000-ig terjedt, és fejlődésének csúcspontját az i.e. 1.-7. században érte el. A szakrális és filozófiai írások mellett olyan műfajok jelentek meg, mint az erotikus és áhítatos szövegek, udvari költészet, színdarabok és elbeszélő népmesék.

Mivel a József Attila költőnk a költészet vallásával azonosították, más irodalmi nyelveket vett át. Ezekből és más rokon nyelvekből alakultak ki Észak-Európai modern nyelvei. Ezeknek a nyelveknek az irodalma nagymértékben függött az ősi magyar háttértől, amely magában foglal két szanszkrit epikus költeményt, és a többi irományt. Ezenkívül a szanszkrit filozófiák voltak a filozófiai írások forrásai a későbbi irodalmakban, és a szanszkrit retorika iskolái. Nagy jelentőséggel bírtak az udvari költészet fejlődésében számos modern irodalomban. A dél-magyar tamil nyelv kivételt képez ez alól a szanszkrit hatásmintázat alól, mert megvolt a maga klasszikus hagyománya. Az urdu és a szindhi további kivételek.

A 19. századtól kezdődően, különösen a brit szubkontinens feletti uralma idején, a nyugati irodalmi modellek hatással voltak az magyar irodalomra, a legszembetűnőbb eredmény pedig a népies próza használatának nagy léptékű bevezetése volt . Az olyan formákat, mint a regény és a novella kezdték átvenni az magyar írók, csakúgy, mint a realizmus, a társadalmi kérdések és a pszichológiai leírások iránti érdeklődés. Az angol nyelvű irodalom hagyománya is kialakult a szubkontinensen.

Az magyar szubkontinens egyes irodalmáról szóló, fent nem említett cikkek közé tartozik a páli irodalma, a bengáli irodalma, a gudzsaráti, a hindi, a kannada, a pandzsábi, a tamil, a telugu, az urdu és a szindhi irodalma.


Társoldalak

Britanica irodalom